Whiskyguiden

Whiskyns bakgrund och historik

Whiskyns bakgrund och historik

GUIDER » WHISKYGUIDEN » WHISKYNS BAKGRUND OCH HISTORIK

Whiskey vs Whisky

Whiskey, eller whisky - beroende på i vilket land produktionen sker, kommer ursprungligen faktiskt inte ifrån Skottland. Istället var det i grannlandet Irland som keltiska munkar under 700-talet i samband med försök att tillverka parfymer, antagligen upptäckte att "parfymen" var fullt drickbar och dessutom lättade sinnet.

Först femhundra år senare exporterades kunskapen om denna form av destillat till Skottland, via missionerande munkar. Skottarna var inte sena att anamma drycken, och började raskt dessutom förfina tillverkningen - för att så småningom nå något som kan liknas vid den whiskey vi idag inmundigar.

Den första skotska dokumentation som tar upp ämnet, och återfinns än idag, är ifrån 1494 - en inköpslista hos en broder John Cor. När munkväsendet upphörde och kunskapen spreds ut till bönderna i byarna på den skotska landsbygden, där den fick vara ifred tills unionen mellan England och Skottland 1707. Tidigare hade skottarna helt sonikt använt sig av överskottet ifrån kornskörden, nu började det stiftas lagar för att kontrollera näringen. 1757 stiftades ett förbud för destillering i Storbritannien, med missväxt som orsak - vilket dock inte gällde husbehovet.

Smugglingen

En ordentlig smuggling ifrån det skotska höglandet drog igång, vilket ledde till fler lagar i syfte att framhäva laglig destillering - och skatt skulle infördes, beräknad på pannornas storlek. Smugglingen avstannade knappast, och istället infördes nu lag på licens samt högre skatter.

Skottarna var inte dumma, utan tog fram destillationsapparater som var lätta att plocka ner och stuva undan - dessutom miste ett antal engelska kontrollanter sina liv i de skotska bergen. Fler lagar antogs, samt licensavgifter - och så småningom kunde ett antal riktiga destillerier grundas, såsom The Glenvilt, The Glendronach och The Macallan.

Först nu, kring 1830, började whiskyn likna den whisky vi dricker idag, tack vare att den kontinuerliga destilleringspannan uppfanns av Coffey. Tidigare var det främst bönderna som druckit whisky, nu började även societeten anamma drycken - som fick ett ytterligare uppsving då vinlusen drabbade Frankrike 1863, och kvävde produktionen av cognac och annan brandy. Under 1900-talet växte sig näringen allt större, vilket resulterade i allt mer uppköp som utarmade de små producenterna - whiskyindustrin är idag Skottlands främsta inom export och Storbritanniens femte största industri. Nästan en miljard flaskor skotsk whisky exporteras årligen, vilket ger exportinkomster på motsvarande 29 miljarder svenska kronor.

Om du frågar en skotte idag anser denne säkert att det var skottarna som så att säga uppfann whiskeyn, de menar att irländarnas dryck endast var ett olagrat destillat - något av ett halvfabrikat. Sista ordet är säkerligen dock ännu inte skrivet i den historian.

Kommentarer

De fyra senaste visas nedan, visa samtliga kommentarer.

12

asNede17049d skrev tisdagen den 14 juni 2016, kl 02:12

torsemide albuterol rogaine extra strength sildalis sildenafil voltaren online buy antabuse

11

Q4RF6Gk28m skrev sndagen den 22 maj 2016, kl 05:16

You coulnd't pay me to ignore these posts!

10

r4eH7dbrn skrev lrdagen den 21 maj 2016, kl 03:51

At last! Someone who untssrdande! Thanks for posting!

9

xA6ff1mqp skrev fredagen den 20 maj 2016, kl 19:53

Ppl like you get all the braisn. I just get to say thanks for he answer.

Tyck till

Medlem!? Logga in för att inte vara anonym!

Relaterat

Läs och lär dig ännu mer!

Stora boken om whisky

En av världens främsta whiskyskribenter ger i "Bonniers stora bok om whisky" en komplett redogörelse över hur whisky framställs, hur olika sorter får sin säregna karaktär och mycket mera. Boken, som är given för en whiskyentusiast, tar läsaren med på en resa över hela världen.

Pris: 209 kr | Mer info / Köp | Visa böcker om whisky