Whiskyguiden

Tillverkning av whisky

Tillverkning av whisky

GUIDER » WHISKYGUIDEN » TILLVERKNING AV WHISKY

Produktion

Tillverkning och produktion skiljer sig länderna och sorterna emellan, men lite generellt kan sägas mältningen är den inledande fasen - då kornet blötläggs några dagar, för att därefter få gro tills stärkelsen omvandlats till socker. Nu torkas maltet för att stoppa groningen, och mals därefter till ett grovt mjöl.

Nästa moment är mäskningen, då nyss nämnda mjöl blötläggs för att sockret ska sköljas ur. Mjölresterna silas bort och sockervattnet som bildats är mäsken. Mäsken får med hjälp av jäst jäsa i några dagar, sockret omvandlas nu till alkohol.

Nu drar destillationsprocessen igång, då mäsken nu kokas för att alkoholen ska separeras ifrån vattnet. Ni som läst er kemi vet att alkoholen kokar vid lägre temperatur än vattnet, och därmed lämnar mäsken i form av ånga - för att sedan kylas ner. Destillationen upprepas olika många gånger beroende på typ, sort och andra faktorer. Alkoholen tappas därefter på ekfat för att lagras i minst tre år.

Ålder och lagring

Självklart är en viss sorts whiskeys råvaror och karaktär på destilleriet viktiga för dess personlighet, men även hur lång lagringen är och på vilken typ av fat. Minimum för lagring är generellt sett tre år, men det är egentligen först efter runt sju år som en maltwhiskey når sin höjdpunkt - en längre lagring ger en mjukare och mer komplex whiskey, med en ökad fatkaraktär.

Man bör också veta att mognadsprocess och smakutveckling avstannar så drycken buteljeras, till skillnad ifrån vin. När den väl är tappad varken förbättras eller försämras varan med åren, då den höga alkoholhalten konserverar.

Kommentarer

De fyra senaste visas nedan, visa samtliga kommentarer.

98

1 skrev mndagen den 17 april 2017, kl 19:49

1

97

1 skrev mndagen den 17 april 2017, kl 19:49

1

96

1 skrev mndagen den 17 april 2017, kl 19:49

1

95

1 skrev mndagen den 17 april 2017, kl 19:49

1

Tyck till

Medlem!? Logga in för att inte vara anonym!

Relaterat

Läs och lär dig ännu mer!

Stora boken om whisky

En av världens främsta whiskyskribenter ger i "Bonniers stora bok om whisky" en komplett redogörelse över hur whisky framställs, hur olika sorter får sin säregna karaktär och mycket mera. Boken, som är given för en whiskyentusiast, tar läsaren med på en resa över hela världen.

Pris: 209 kr | Mer info / Köp | Visa böcker om whisky