Whiskyguiden

Skotsk whisky

Skotsk whisky

GUIDER » WHISKYGUIDEN » SKOTSK WHISKY

Inledning

Skotsk whisky har inte sällan en något rökig karaktär, då malten torkas över torvrök. Beroende på i vilken av de fyra produktionsområdena i Skottland som whiskyn är producerad i, erhåller de dessutom olika nyanser och smaker. Vanligtvis delar man in den skotska maltwhiskyn i områdena Lowlands, Highlands, Cambelltown och Islay.

Generellt kan sägas att Lowland whisky är något mindre komplex och mjukare, medan ö-whisky (ifrån t.ex. Islay) har havssmak med inslag av tång och tjära - samt ofta en högre grad rökighet - vilket ofta uppskattas av riktiga whiskyentusiaster.

Inom de den skotska whiskyn finns ett antal olika sorter, beroende på framställningen och produktionen. Den största delen av all skotsk whisky destilleras först till en s.k. wash still med runt 22 procents alkoholstyrka, och därefter en andra gång i en annan panna - the spirit still.

Maltwhisky

Maltwhiskyn är vad man kan kalla whiskyns farfar, den är pot-still destillerad på endast mältat korn, vatten och jäst - vilket leder till en vattenklar slutprodukt som ofta har en väldigt kraftig och fyllig smak, samt en alkoholhalt på mellan 65 och 70 volymprocent.Om whiskyn är en så kallad single malt, innebär det att allting kommer ifrån ett och samma destilleri - det kan dock vara olika årgångar, men då skall alltid den yngsta årgången anges.

En något lyxigare variant är single cask malt, då ingen blandning får förekomma över huvudtaget - utan hela whiskyflaskans innehåll måste komma ifrån ett och samma fat ifrån ett destilleri. Dessutom måste flaskorna tappas förhand, och oftast numreras flaskorna. Ovannämnd typ av flaskor ses aldrig på Systembolaget utan säljs direkt till samlare eller till speciella evenemang.

Vatted malt, eller pure malt är helt enkelt motsatsen till single malt, då maltwhisky ifrån flera olika destillerier har blandats - ofta dock ifrån ett och samma område. Ett vanligt tryck på flaskan blir då Scotch malt whisky.

Grainwhisky

Grainwhiskyn skiljer sig på det viset att den tillverkas med vete eller majs som grund, och endast en mindre del kornmalt - dessutom är den kolonndestillerad. Nydestillerad är den relativt neutral med en något smaklös karaktär, och kan liknas vid brännvin. Dess karaktär erhålles först vid lagring på fat - och dessutom används grainwhisky så gott som uteslutande till blandningar. En stor del av grainwhiskyn produceras i Lowlands områdena.

Blended whisky

Merparten av all skotsk whisky är blended whisky, vilket innebär att den är en blandning av maltwhisky och grainwhisky. Man kan säga att grainwhiskyn används som en utfyllnad, då den är billigare och snabbare i produktion - dessutom blir den något mer lättdrucken för nyinvigda, tack vare grainwhiskyns mildare karaktär. En vanlig blandning är 40 procent maltwhisky och 60 procent grainwhisky, och inte sällan används upp till 60 olika sorter ifrån olika delar av Skottland. Några kända märken är Chivas Regal, Bell's och Grant's.

Exakt vilka proportioner och sorter som ett visst märke innehåller är väl bevarade hemligheter, och dessutom sker lagring på ekfat igen efter blandningen - för att dess karaktär ska skapas, och smakerna förenas som önskat.

Visa alla skotsk whisky på dricka.se

Kommentarer

De fyra senaste visas nedan, visa samtliga kommentarer.

351

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:50

1

350

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:50

1

349

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:50

1

348

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:50

1

Tyck till

Medlem!? Logga in för att inte vara anonym!

Relaterat

Läs och lär dig ännu mer!

Whiskyresan

Hur kommer det sig att Laphroaig, en av världens rökigaste whiskysorter, ligger på nionde plats i Systembolagets försäljningslista över single malts? Bosse Andersson har under 30 år byggt upp en kunskapsbank inom whisky som han med nu delar med sig av.

Pris: 149 kr | Mer info / Köp | Visa böcker om whisky