Whiskyguiden

Amerikansk whiskey

Amerikansk whiskey

GUIDER » WHISKYGUIDEN » AMERIKANSK WHISKEY

Inledning

Föga oväntat var det skotska immigranter som förde whiskeyn med sig över Atlanten. Inledningsvis var även den amerikanska whiskeyn pot-still destillerad, men så småningom övergick man allt mer till kolonndestillation - som idag så gott som uteslutande används till all whiskeyproduktion.

Idag finns få likheter kvar med den skotska whiskyn, den amerikanska whiskeyn saknar dels den rökighet den skotska innehar - då maltet aldrig kommer i kontakt med rök under torkningen, och har oftast en starkare och sötare smak, samt en doft av bränt ekfat. Självklart finns det även en rad olika sorter och typer av amerikansk whiskey.

Bourbon

Bourbonen är förmodligen den mest välkända amerikanska whiskeyn, och kommer ursprungligen ifrån Bourbon County, därav namnet, i delstaten Kentucky - än idag framställs runt fyra femtedelar av all Bourbon i Kentucky.

Borbon måste enligt amerikansk federal lag tillverkas på en mäsk av minst 51 procent majs - resterande del är oftast råg och kornmalt, där en del av kornet är mältat för att majsens stärkelse ska omvandlas till jäsbart socker.

Därefter lagras bourbonen på rostade ekfat, vilka rostats så kraftigt att ekträets naturliga socker har karamelliseras - och där har vi också ett av svaren på bourbonens söthet. Enligt samma federala lag måste lagring ske i minst två, men inte sällan är lagringen mellan fyra och tolv år lång - därefter måste ekfaten kasseras.

Tennesse whiskey

I delstaten Tennesse skedde produktionen något annorlunda, och således har denna typ av produktion tillägnats ett eget namn - Tennesse whiskey är alltså inte en speciells sorts bourbon. Produktionerna i sig är dock väldigt lika, med den skillnaden att Tennesse whiskey innan lagring filtreras mycket långsamt genom ett träkolsfilter ifrån sockerlönnen. Filtreringen tar runt tio dagar, och ger whiskeyn en viss rökig söthet. En väldigt välkänd Tennesse är den så kallade hårdrockswhiskeyn Jack Daniels.

Rye & Wheat whiskey

Som namnet antyder, rye är råg på engelska, baseras rye whiskey på en mäsk med minst 51 procent råg. Ursprungligen kommer rye whiskeyn ifrån Pennsylvania, och är till utseendet lik bourbonen men har en tyngre och något beskare smak.

Produktionen är relativt identisk, med såväl kolonnapparat som lagring på ekfat. Det finns även en ännu ovanligare whiskey, nämligen wheat whiskeyn - som alltså istället för råg bygger på en mäsk med minst 51 procent vete

Corn whiskey

Corn whiskeyn är vad man kan kalla för den amerikanska urwhiskeyn, och är föregångaren till bourbon. Som namnet antyder bygger mäsken på, precis som i bourbonen, till största delen av majs - faktum är att i en corn whiskey måste denna del uppgå till minst 80 procent. Dessutom behöver den inte lagras, och om den så görs måste det ske i orostade eller begagnade bourbonfat.

Blended whiskey & Straight whiskey

Tillsammans med bourbon är blended whiskey den mest sålda whiskeysorten i USA, men den bör inte förväxlas med den skotska typen av blended whiskey. En amerikansk blended whiskey består till 80 procent av ren neutral massproducerad sprit, och resterande 20 procent är bourbon och rye whiskey i olika blandningar - allt beroende på sort och märke.

Blended whiskey är med andra ord betydligt lättare i smaken och mer lättdrucken, samt mycket billigare än straight whiskey - som alltså då innebär att whiskeyn inte är blandad med någon annan typ av sprit. Till straight whiskey tillhör alla Tennesse, bourbon, rye och corn whiskeysorter.

För att ytterligare komplicera det hela finns det blended bourbon och blended rye, vilket innebär att en straight whiskey, antingen då bourbon eller rye, har blandats ut med neutral sprit - som nu dock endast får vara max 49 procent av innehållet.

Sour mash & Sweet mash

En sour mash whiskey innebär att man startat mäskjäsningen med jäst ifrån den föregående jäsningen, vilket är det normala sättet för produktion - men i vissa fall används ny, färsk jäst och blir benämningen sweet mash. Inte alla producenter väljer att sätta ut sour mash eller sweet mash på sina flaskor.

Visa alla amerikanska whiskey på dricka.se

Kommentarer

De fyra senaste visas nedan, visa samtliga kommentarer.

292

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:51

1

291

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:51

1

290

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:51

1

289

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:51

1

Tyck till

Medlem!? Logga in för att inte vara anonym!

Relaterat

Läs och lär dig ännu mer!

Stora boken om whisky

En av världens främsta whiskyskribenter ger i "Bonniers stora bok om whisky" en komplett redogörelse över hur whisky framställs, hur olika sorter får sin säregna karaktär och mycket mera. Boken, som är given för en whiskyentusiast, tar läsaren med på en resa över hela världen.

Pris: 209 kr | Mer info / Köp | Visa böcker om whisky