Ölguiden

Olika sorters öl

Olika sorters öl

GUIDER » ÖLGUIDEN » OLIKA SORTERS öL

Inledning

Som bekant finns det ett stort antal olika sorters öl, alla med skiftande karaktär, smak och attityd - vi väljer här att snabbt gå igenom ett antal kategorier och sätta fingret på de mest uppenbara skillnaderna, det ska dock poängteras att inom varje huvudgrupp finns alltid i ett stort antal olika sorter med sin egen karaktär. Generalisera aldrig öl.

Pilsner och lageröl

Världens första pilsner tillverkades i den tjeckiska staden Plzen (Pilsen på tyska) 1842, och är tillsammans med varianter på denna den mest spridda öltypen runt om i världen. Så gott som alla ljusa västerländska öl är varianter av pilsnern, och brukar kallas för lageröl - såsom vårt svenska ljusa lageröl.

Den tjeckiska pilsnern är ljust guldgul och har en balanserad maltig karaktär, med en blommig humledoft, tydlig beska och torr eftersmak. Tyskarnas variant är något friskare och mer lättdrucket. Vårt svenska lageröl kännetecknas av normal beska och låg sötma. Alkoholhalten är vanligtvis mellan 4 och 4.5 procent.

Ale

Ursprungligen är ale ett engelskt överjäst öl som kan tillverkas på många olika sätt, i olika varianter med skiftande smak, färg och styrka. Det finns med andra ord massor av sorter som irish ale, bitter ale, brown ale, mild ale, cream ale, old ale, pale ale med flera. Vi väljer att nämna lite kort om några av de vanligaste.

Bitter ale är Englands nationaldryck efter teet, med en välhumlad något syrlig smak. Har en kopparaktig färg, samt en låg kolsyrehalt och en alkoholhalt runt 4 procent.

Pale ale används ibland som en beteckning för bitter ale tappad på flaska, framförallt tidigare. Idag finns såväl bitter ale som pale ale på fat, flaska och burk. Pale ale har vanligtvis något högre alkoholhalt.

Brown ale har som namnet antyder i södra England en mörkbrun färg och är söt till smaken, samt ofta en ganska låg alkoholhalt - mellan 3 och 3.5 volymprocent. I norra England är den istället lite torrare och mer rödaktig i färgen, samt då alkoholstarkare - mellan 4.5 och 5 volymprocent.

Mild ale är mildare i smaken än bitter ale, vilket gett dess namn - och kan lite enkelt jämföras med vår svenska svagdricka. Har vanligtvis en ganska söt smak, och en brunaktig färg.

Stout

Stouten är ett mycket mörkt, nästan svart, fylligt och kraftigt beskt öl med väldigt låg sötma - som av många direkt associeras till Guinness ifrån Irland. Maltet till en stout är kraftigt rostat, vilket ger just dess mörka färg och alkoholhalten varierar ifrån 4 till 10 procent.

Stouten var tidigare en kraftigare variant av portern, men har idag ärats som en egen typ. Gränsen emellan de två typerna är dock fortfarande något suddig.

Porter

Portern kan med andra ord klassas som stoutens lillebror, och är också det ett mörkt och fylligt öl, dock med en viss sötma. Portern har sitt ursprung i London, som en svart ale som skapades i och med att vissa pubar blandade billigare ölsorter med riktigt moget och fylligt öl. Inte sällan kan man i en porter ana en viss nyans av choklad och kaffe som träder fram i humlebeskan.

Veteöl

Veteöl, weissbier, är en väldigt speciell typ av öl, rent smakmässigt, då den kan ta tid att ta till sig. Främst förekommer veteöl i Tyskland och Belgien, endast ett fåtal sorter har letat sig in i Systembolagets ordinarie sortiment. Veteöl finns i två former, med jästfällning kvar, mit hefe, och filtrerad, kristall. Som namnet antyder används mältat vete i maltet, det finns även rågöl, roggenbier

Bayerskt

Bayerskt öl är också känt som Müncheneröl, då det ursprungligen kommer ifrån området kring den tyska staden München. Bayerskt öl är ett mörkt öl med bärnstensliknande färg. Det finns två varianter i Münchenområdet; mörk (dunkel), och ljus (helles). Alkoholstyrkan brukar ligga på drygt 5 procent.

Lambic

Lambic är ett spontanjäst öl ifrån Belgien, vilket innebär att man inte tillsätter jäst utan låter naturligt innehållande jästämnen och bakterier verka - vilket tar ganska betydligt längre tid. Därefter kan lagring ske i upp till fyra år, ibland länge - det finns dock sorter som inte lagras. Smakmässigt är en lambic nästan som ett ungt vin, med en mycket syrlig, torr och lite fruktig smak. Färgen är gyllenbrun med så gott som inget, eller väldigt lite, skum.

Specialöl

Det finns dessutom ett stort antal olika sorters specialöl som produceras i betydligt mindre kvantiteter, eller endast i speciella regioner. Ett typiskt exempel är vår svenska julöl, som är ett mörkt öl med en söt och rostad smak.

Rauchbier, eller rökt öl rakt översatt, brygges på rökt malt - som torkas över öppen eld.

Det finns också ett antal frukt- och bäröl, idag populärt kallat för mixed malt, med smaker som svart vinbär, cassis, körsbär, kriek, med flera. Gemensamt för dessa är att de oftast i grunden är lambic, där man låtit bären jäsa tillsammans med ölet i träfat - men i vissa fall används också smakessenser.

Trappiste är ett registrerat varumärke för ett alkoholstarkt öl som bryggs i sex speciella bryggerikloster, fem i Belgien och ett i Holland. Trappiste har en hög alkoholstyrka, mellan 7.5 och 10 volymprocent.

Fortsätt läsningen

Föregående del i lguiden | Nästa del i lguiden

Verktyg

Kommentarer

De fyra senaste visas nedan, visa samtliga kommentarer.

429

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:50

1

428

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:50

1

427

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:50

1

426

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:50

1

Tyck till

Medlem!? Logga in för att inte vara anonym!

Relaterat

Läs och lär dig ännu mer!

Kombinera mat och vin

"Kombinera mat & vin" är en lättförståelig bok som rakt på sak beskriver hur du som läsare på bästa sätt får ut det mesta möjliga när det gäller att kombinera mat med rätt sorts vin. Boken kräver inte ett överdrivet intresse utan riktar sig mer mot dig som tycker det vore kul att kunna servera ett vin som verkligen passar till maten.

Pris: 114 kr | Mer info / Köp | Visa böcker om öl