Ölguiden

Bakgrund och historik

Bakgrund och historik

GUIDER » ÖLGUIDEN » BAKGRUND OCH HISTORIK

De första tecknena

Arkeologiska utgrävningar i och omkring Mesopotamien, nuvarande Irak, i Mellanöstern har visat att öldrycksproduktion skedde för över 6000 år sedan, man har t.o.m. funnit babyloniska stentavlor med information om alkoholstyrka, pris och utskänkningsanvisningar. Säd odlades dock för så långt tillbaka som 10 000 år sedan, så det är inte omöjligt att öldryck bryggts innan dess. Öl var en helig dryck, som offrades åt gudarna - och inte sällan smaksattes drycken med dadelsirap eller honung.

Antagligen spreds kunskapen i samband med att spannmålsodlingen spreds ifrån Medelhavsområdet till norra Europa. Romarna kalla de brygden för cerevisia av växtlighetens och sädens gud, Ceres, samt ordet styrka på latin, vis - vilket gav det spanska namnet cerveza som används än idag.

Mjöden

I Norden har man funnit bevis för att öl och mjöd dracks runt kristi födelse, mjöden var något av ett lite lyxigare öl - som bryggdes av honung och smaksattes med pors, skvattram och andra örter och kryddor. Mjöden erhöll då en besk smak, dock något olik den klassiska beska dagens öl har. Faktum är att man idag inte har lyckats återskapa dåtidens mjöd, trots ett antal försök.

Mjöden dracks ur horn, inte sällan utsmyckade, och det var husmoren som bryggde drycken. Så småningom blev kornmalt den vanligaste råvaran, och mjöden hade nu blivit öl. Ölen blev den klart viktigaste drycken, möjligtvis med undantag för vattnet, och dracks såväl till vardags som till fest.

Man kan också säga att det var tack vare ölet som vi i Sverige idag har det typiska uttrycket lagom, ölet serverades nämligen i stora horn som skulle gå hela bordet runt - laget om. Man skulle inte dricka för lite, och inte för mycket - utan lagom, så att det räckte hela laget om.

Medeltiden

Kvalitén på ölet förbättrades avsevärt under medeltiden då munkarna ägnade mycket tid åt växtförädling och att förbättra metoderna för bryggning. Tyskarnas ansågs då som de främsta ölbryggarna och en hel del export därifrån förekom, bl.a. ifrån Danzig och Rostock. Det var dock av så pass låg kvalitet att man inte sällan valde att smaksätta ölet med enbär, tranbär, kamomill, brännässlor, tistlar och andra frukter och örter.

För att förbättra kvaliteten ytterligare och höja statusen för bayerskt öl införde Wilhelm IV av Bayern ett påbud om att ölet endast fick bestå av korn, humle och vatten - man visste då inte jästens betydelse, utan denna fick införas först efter att vetskapen uppnåtts.

Ölet var nu också en vanlig gåva samt betalningsmedel, rent generellt var konsumtionen väldigt hög. Tilldelningen till munkar och nunnor i klostrena uppgick till runt fem liter per dag - men man kunde i samband med festligheter bälga i sig så mycket som mellan 10 och 15 liter. Enligt vissa källor lär vissa av Gustav Vasas knektar har druckit uppemot 30 liter öl per dag.

I ovannämnda siffror ska det dock beaktas att maten på den tiden var väldigt salt, för att förbättra hållbarheten, och dessutom var alkoholhalten inte lika hög - ungefär motsvarande vårt folköl idag.

Öl som industri

Under 1800-talet skedde en stor förändring, ölet övergick nu ifrån att vara ett hantverk till en hel industri - den första bryggeriindustrin i Sverige startade 1813, Carnegieska Porterbruket i Göteborg. Man började först nu förstå de avancerade förloppen som skedde i och med bryggningen av öl, och dessutom förbättrades såväl transporter som buteljering.

Sverige anammade nu den nya tekniken ifrån Bayern med underjäst öl, läs mer om de olika formerna längre ner, vilket innebar en avsevärd kvalitetsförbättring. Vi hade tidigare i Sverige endast ägnat åt oss överjäst öl. Vi utvecklade allt eftersom också en egen variant av det bayerska, med en ljusare färg, mildare humlekaraktär, torrare, och oftast högre alkoholstyrka - som kom att bli det svenska lagerölet.

En viktig pionjär för pilsnern var Franz Heiss, VD för Hamburgerbryggeriet, som efter resor i Böhmen och Bayern, försökte förmå svenskarna att ta till sig den nya torrare, lite beskare och ljusa ölet. Genom att lyckas få in drycken bland trendsättarna i Stockholms innekretsar gick etablering fort, och är idag den största öltypen i såväl Sverige som stora delar av övriga världen.

Fram till idag

I början av 1900-talet och en tid framåt ansågs ölet i Sverige som något av en fattigmansdryck, och tappade i status till förmån för många andra drycker - först i mitten av 1960-talet, i samband med införandet av mellanölet, förändrades denna attityd. Idag har intresset för öl förändrats, och är på stark frammarsch - vilket vi här på dricka.se gärna bidrar till, därav vår slogan "beställ inte en stor stark". Vi hoppas att konsumenter idag i en allt högre grad söker kännedom om olika sorter, och beställer efter tycke och smak - istället för vad som för tillfället är billigast på puben.

Fortsätt läsningen

Föregående del i lguiden | Nästa del i lguiden

Verktyg

Kommentarer

De fyra senaste visas nedan, visa samtliga kommentarer.

304

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:51

1

303

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:51

1

302

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:51

1

301

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:51

1

Tyck till

Medlem!? Logga in för att inte vara anonym!

Relaterat

Läs och lär dig ännu mer!

En handbok öl

"En handbok öl" är uppföljaren till förra årets succé "En ölbok". Det kompakta formatet gör att du med enkelhet kan ta med dig lektyren när det är dags för ölprovning, pubbesök eller resa. Författaren är ingen mindre än ölgurun Jan-Erik "Janko" Svensson.

Pris: 81 kr | Mer info / Köp | Visa böcker om öl