Drinkguiden

Redskap, glas och drycker

Redskap, glas och drycker

GUIDER » DRINKGUIDEN » REDSKAP, GLAS OCH DRYCKER

Prylar till baren

Rörglas

Ett bra rörglas är relativt stort och har en hällpip samt är ackompanjerad av en sil.

Barsked

En barsked är relativt lång och har som främsta syfte att användas vid rörning av drinkar.

Mätglas

Mätglas är viktiga, framförallt i början då man inte är så säker på handen, och bör gärna ha flera olika skalor - som t.ex. den amerikanska, med oz, och den vi använder här i Sverige, med cl - alla recept här på dricka.se är dock angivna med vanliga svenska mått. Tänk på att varje ingrediens ska mätas för sig, blanda alltså inte i mätglaset.

Shaker

Det finns tre huvudtyper av shakers; bostonshakern, franska shakern och den tredelade stålshakern - eller japanska shakern.

Bostonshakern består av två delar - en stålbägare och en glastopp, vilket gör den snabb och enkelanvänd men kräver en separat sil. Dem franska shakern är lik bostonshakern, men har istället för en glastopp en överdel av stål - samt rymmer oftast mer än bostonshakern. Den tredelade, japanska, shakern har fördelen att den även består av en sil, men är i övrigt lik den franska shakern.

Droppkorkar

Efter hand vill man dock gärna lära sig slippa mätglasen och då är droppkorkar ett måste, öva och lär dig hur länge du ska hälla för att ett visst mått ska erhållas.

Muddler

En muddler används för att krossa frukt direkt i glaset, vilket används i vissa drinkar - så som Mojito. Muddlern är vanligtvis av trä för att vara skonsam mot glaset det används i, det finns kombinerade muddlers och barskedar.

Andra viktiga prylar

övriga artiklar som kan ses som självklara, men ack så förargliga om de saknas är korkskruv, sugrör, ishink med istång, drinkpinnar och eventuella övriga garnityrapplicering - såsom paraplyer och liknande.

Glas

Utbudet av olika sorters glas är vida stort, och det kan vara svårt att sortera ut vad som behövs och inte behövs. Grundstommen till hemmabaren är cocktailglas, highballglas, whiskeyglas, champagneglas, röd- och vitvinsglas.<

Cocktailglas

finns i lite olika varianter, av vilka det av martinityp är det mest användbara och enligt många snyggaste. Cocktailglas är avsedda att rymma mellan 6 och 9 centiliter och har alltid fot, för att handens värme inte ska värma upp cocktailen. Till vissa speciella drinkar rekommenderas specialglas som daiquriglas - vilket kan vara väldigt trevligt att ha, dock inte nödvändigt.

Highballglas

Används till longdrinks och ska alltså kunna innehålla mer, mellan 24 och 36 cl. Highballglas ska vara raka och ganska smala och höga, eventuellt med viss formning. Andra namn för highballglas är collinsglas, grogglas och coolersglas.

Whiskyglas

Whiskyglaskan också benämnas som rocksglas, tumlare eller old-fashioned-glas. Oavsett namn bör de rymma mellan 12 och 18 cl, och används förutom till servering av då whiskey även till vissa typer av cocktails - de som serveras med is. Glasen har ofta ganska tjock botten och är raka eller konvexa, samt inte sällan kvadratiska till formen ur ovanperspektiv.

Champagneglas

Denna sorts glas finns i ett antal olika varianter. Flûtemodellen är höga och smala med en liten öppning för att kolsyran ska behållas i längsta mån, andra varianter har en mer skålaktig utformning med vida platta skålar på en hög fot.

Vinglas

Vinglas för såväl rött som vitt vin, är ett helt kapitel för sig - lättast är att skaffa stilrena och allmänna glas, enligt tulpanmodellen.

Drycker

Till drinkar och cocktails krävs det givetvis ingredienser - problemet är ju dock att det finns en fruktansvärt stor mängd olika drycker som kan användas, vi har därför valt att nämna några av de viktigaste som kan utgöra en bas i en hemmabar. Däreftet är det lättare att komplettera efter hand.

Basspriter

vodka, torr (dry) gin, whiskey, cognac, tequila, ljus rom

Likörer

cointreau (citruslikör), kahlúa (kaffelikör), blå curacao (citruslikör), midori (melonlikör), licor 43 (krydd-, örtlikör), crème de cacao (kakaolikör), crème de bananes (bananlikör), crème de menthe (mintlikör), sourz sour apple (äpplelikör)

Färg och smaksättare

Angostura bitter, grenadin, worcestersås

Juicer och mixers

Apelsinjuice, citronjuice, limejuice, club soda, ginger ale, tonic water

Frukter

Självklart är det svårt att alltid ha färska frukter hemma, framförallt om man inte gör drinkar så ofta - men ett par citron och limefrukter bör alltid finnas. En del saker kan man fuska med, och ha hemma på burk - t.ex. ananas, vilket dock inte ger samma tillfredställelse. Inför ett cocktailparty är det så klart givet att ladda upp med färsk ananas, melon, apelsiner och gärna lite ovanligare frukter som carambole (stjärnfrukt).

Öl, vin och övrigt

Olika sorters öl, rött vin, vitt sött vin, torr vermouth (gärna noilly prat till dry martinis), champagne eller annat mousserat vin

Övrigt

Sockerlag

Sockerlag används för att söta drinkar, i vissa fall istället för florsocker. Sockerlag är något en frälst hemmabartender alltid bör ha, och är faktiskt väldigt enkelt att fixa själv - även om det kan köpas. Låt två delar vanligt strösocker och en del vatten koka upp tills att socker löst sig, låt svalna och häll över på flaska samt förvara i kylskåp - håller utan problem väldigt länge.

Grenadin

Grenadin är ett sött, rött och alkoholfritt extrakt av granatäpplen - smaken kan jämföras vid röda vingummin. Grenadin används främst för att färgsätta drinkar, men ger som sagt även en söt karaktär. återfinnes i de flesta livsmedelsaffärer.

Is

Is är en väldigt viktigt ingrediens då drinkar ska blandas, så ladda upp ordentligt inför ett rejält cocktailparty. Longdrinks som serveras i highballglas ska serveras med is i glaset, medan cocktails ska silas av efter avkylning - alltså serveras utan is.

Tänk på att aldrig återanvända is, och att den dessutom ska vara riktigt kall och torr. Använd gärna krossad is i shakern, men inte i drinkarna eller rörglaset. Om drinken ska skakas bör shakern fyllas rejält, gärna hälften, med krossad is - om drinken ska röras bör isen placeras i ett rörglas, för att därefter silas bort. Kassera använd is, och skaka eller rör inte för längre - ingredienserna ska kylas, inte spädas. Använd torr och riktigt kyld is, för att krossa den kan antingen maskin användas - eller enklare; linda in isen i en handduk och krossa den med en hammare.

Snacks

Sen är det ju klar alltid trevligt att servera någon form av snacks till - det kan vara allt ifrån enkla salta pinnar till tapastallrikar eller sushi. De senare är svåra att alltid ha redo, men ett par små chipspåsar bör det alltid kunna finnas plats till.

Kommentarer

De fyra senaste visas nedan, visa samtliga kommentarer.

2

Innovamarne skrev fredagen den 28 januari 2011, kl 19:16

Pleased New Year one! :)

1

Petra skrev mndagen den 25 januari 2010, kl 19:17

Klockren sammanställning över vad som är bra att ha i baren. Men jag tycker att listan kan utökas med några sorter, framförallt lite likörer. Sourz-likörerna är exempelvis alltid bra att ha till hands. Dessutom bör man ha åtminstone några smaksatta vodka- eller romsorter stående - såsom Bacardi Apple eller Absolut Pears.

Tyck till

Medlem!? Logga in för att inte vara anonym!

Relaterat

Läs och lär dig ännu mer!

Största drinkboken

Sveriges bästa drinkar - De 100 godaste och nyaste drinkarna gjorda av Sveriges bästa bartender. Jupp, så pass lång är titeln på denna purfärska titel. Maria Lundqvist har i den samlat de 100 godaste och nyaste drinkarna, skapade av Sveriges främsta bartenders. Tack vare stilistisk och fräsch presentation omöjlig att inte inspireras av.

Pris: 167 kr | Mer info / Köp | Visa fler böcker