Drinkguiden

Olika drinktyper

Olika drinktyper

GUIDER » DRINKGUIDEN » OLIKA DRINKTYPER

Generella grunder inom drinkar

Generellt sett brukar man kunna säga att en drink består av en spritbas och en eller eventuellt två smak-, färg- och stingsättare.
Låt dig inledningsvis inte frestas av tanken att mixa en större mängd olika ingredienser, det blir oftast svårt - håll dig gärna runt tre ingredienser till att börja med.

Olika spritbaser

Som vi nämnt tidigare, och även listat en del, finns det ett antal olika spritbaser - beroende på vilken bassprit som används kategoriserars drinkarna, och erhåller olika karaktärer.

Gindrinkar

Gin, och då torr (dry) sådan, tillhör de absolut mest populära spritbaserna i drinkar. Har en lite bitter och sträv enbärskaraktär som lämpar sig väl med soda och tonic.

Vodkadrinkar

Eftersom vodka har en väldigt neutral och ren smak är den väldigt populär och enkel att använda som bas - passar till i princip allting.

Whiskeydrinkar

För whiskeykännarna är det nästan förbjudet att blanda drinkar på whiskey, men var trots det inte rädd för att med en lite billigare flaska experimentera lite.

Romdrinkar

Ifrån Karibien har romen spridits som en populär spritbas, den ljusa passar med till vanliga longdrinks medan den mörka lämpar sig för t.ex. varma drinkar.

Tequiladrinkar

Tequilan är en spritbas som exploaterats snabbt sedan den dök upp i Europa för inte alltför länge sedan. Tequilans säregna smak passar bl.a. bra till fruktjuicer.

Cognacsdrinkar

Cognacsdrinkar finns dem också, men är inte riktigt så vanliga - kanske på grund av att riktigt fin cognac är väldigt dyr. Låt det dock inte avskräcka, varför inte testa t.ex. en French Connection på en gång!?

Sour, fizz och collins

Två välanvända begrepp i drinkvärlden är sour och fizz i kombination med någon bassprit, t.ex. Vodka Fizz eller Whiskey Sour.

En sour bereds genom att man skakar citronjuice och sockerlag tillsammans med krossad is och någon spritsort - för att därefter silas över ett litet kylt cocktailglas utan is. Beroende på vilken sprit som man använder ges olika prefix - t.ex. gin ger en Gin Sour och whiskey en Whiskey Sour osv.

En fizz fungerar under samma namnprincip, och är ganska lik en sour - med den skillnaden att man silar över mixen i ett lite större glas, och fyller upp med soda. En fizz är alltså helt enkelt en sour toppad med lite soda.

Om vi använder oss av ett ännu större glas, ett highballglas, och fyller upp med ännu mer soda erhåller vi en collins - den mest kända är den med gin, som också går under benämningen "Tom Collins". även här kan vi dock byta ut basspriten och få t.ex. en Vodka Collins.

Kommentarer

De fyra senaste visas nedan, visa samtliga kommentarer.

298

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:50

1

297

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:50

1

296

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:50

1

295

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:50

1

Tyck till

Medlem!? Logga in för att inte vara anonym!

Relaterat

Läs och lär dig ännu mer!

Största drinkboken

Drinkar, den kompletta drinkhandboken, är en komplett redogörelse som presenterar alltifrån historien bakom drinkarnas uppkomst till populära citat. Givetvis även en mängd drinkrecept - såväl klassiska som nyare. Dessutom tipsar boken om vad ett bör barskåp bör innehålla, hur du bäst hanterar is och mycket mer.

Pris: 139 kr | Mer info / Köp | Visa fler böcker