Drinkguiden

Garnityr

Garnityr

GUIDER » DRINKGUIDEN » GARNITYR

'Cuz first impressions last - snygga drinkar

För att en drink ska vara riktigt aptiligt, och verkligen väcka suget, är det också viktigt att drinken förutom är rent smakmässigt härlig, också är snyggt dekorerad. Även minsta garnityr kan piffa upp en halvsjaskig drink. För vissa drinkar finns förbestämd garnityr - t.ex. en oliv på en pinne i en Dry Martini, eller ett rött cocktailbär på en pinne i en Manhattan. Då förbestämd garnityr saknas är en generell regel som aldrig är fel att använda sig av något av drinkens ingredienser - om drinken innehåller limejuice är en limeklyfta med andra ord i det närmaste självklart, eller en ananasbit på en pinne i drink med ananasjuice.

Man bör alltid applicera garnityren på antingen en pinne eller på kanten, då den enkelt ska kunna avlägsnas ifrån drinken av dess avnjutare. Givetvis kan gärna fortsätta vidare med att t.ex. använda paraplypinnar, tomtebloss och liknande. Snyggt kan också vara att tillföra strimlat skal i längre stråk. Låt fantasin flöda, låt den dock inte gå överstyr.

It's on the edge - saltkant

Till vissa drinkar, t.ex. Margaritas, är en saltkant på cocktailglaset att föredra - då det dels är snyggt, men även förhöjer smakupplevelsen. Självklart kan man även applicera andra produkter än salt på glasets kant, såsom chokladpulver, socker, cocosflingor m.m.

En snygg kant är egentligen inte svårt att fixa, så länge man kan tipsen. Gnid in glaset kant med en lime- eller citronklyfta - vänd därefter glaset upp och ner och doppa det i en tallrik, där önskad t.ex. saltet strötts ut. Höj glaset och skaka det lite lätt för att inga rester ska trilla ner i glaset. Man kan också försiktigt rulla glasets ytterkant mot tallrikens innehåll. Vill man ha en snygg röd färg på sin sockerkant, kan man istället för en lime- eller citronklyfta doppa glaset i tallrik med grenadin.

Kommentarer

De fyra senaste visas nedan, visa samtliga kommentarer.

669

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:50

1

668

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:50

1

667

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:50

1

666

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:50

1

Tyck till

Medlem!? Logga in för att inte vara anonym!

Relaterat

Läs och lär dig ännu mer!

Största drinkboken

Största Cocktailboken, skriven av Arne Häggqvist, är en riktigt klassiker när det gäller svenska drinkböcker. Första gången den såg dagens ljus var år 1982 och aktuell upplaga är den sjätte i ordningen. Största Cocktailboken innehåller över 3 000 drinkrecept, samtliga granskade av bartenderprofilen Jens Lundqvist.

Pris: 179 kr | Mer info / Köp | Visa fler böcker