Drinkguiden

Bygga, röra och skaka

Bygga, röra och skaka

GUIDER » DRINKGUIDEN » BYGGA, RöRA OCH SKAKA

We built this city - bygga drinkar

Den förmodligen enklaste formen av drinkar, och vanligaste när det gäller longdrinks, är de som bygges - man tillför helt enkelt ingredienserna efter varandra i ett glas med is, och rör därefter eventuellt om. Kyl gärna ner glaset först, innan ingredienserna tillförs, med isen som drinken senare ska innehålla - glöm dock inte att sila bort smältvattnet innan ni börjar bygga vidare.

Stirred - röra drinkar

Syftet med att röra en cocktail är att kyla och mixa ingredienserna. Rör inte i serveringsglaset, utan lägg is i såväl cocktailglaset som i ett rörglas - sila därefter bort eventuellt smältvatten ifrån rörglaset och tillför ingredienserna. Rör försiktigt, för att inte krossa isen, med en barsked åtta till tio varv på båda hållen och upp och ner. Tänk på att det egentligen är isbitarna som ska flyttas runt och kyla, inte att spriten ska blandas. Avlägsna is och smältvatten ifrån cocktailglaset och sila över ingredienserna i det nu kylda glaset. I vissa falla ska cocktailen serveras med is, då som nämnt i ett whiskeyglas.

Shake it baby - skaka drinkar

Generellt brukar man säga att grumliga och gräddiga drinkar ska skakas, det vill säga sådan som innehåller fruktjuicer, ägg, mjölk, grädde eller liknande ingredienser. En dry martini ska med andra ord enligt dessa regler inte skakas, trots en viss Bonds filosofi. Självklart finns det dock undantag som förtäljer regeln, varpå det rekommenderade är att följa receptet. Syftet med att skaka en drink är att dels kyla ingredienserna, mixa dem samt skapa ett lite härligt och fluffigt skum på toppen av drinken - då man inte vill servera en platt eller "död" drink. Om man önskar en försäkran om ett stabilt skum bör lite äggvita tillsättas till ingredienserna. En ack så viktig regel är också att aldrig skaka ingredienser med kolsyra, då det leder till ett fatalt misstag - prova gärna utomhus någon gång. Läsk, soda och liknande ska med andra ord tillföras drinken efter skakning - självklart då väl kyld.

Innan skakning är det en fördel om man kyler såväl serveringsglaset som shakern med is. Fyll shakern till minst en tredjedel med is, sila därefter bort smältvattnet och tillför ingredienserna - för bostonshakern gäller att man för till glasdelen, och för ut ståldelen. Skruva ihop shakern ordentligt, då man vill undvika spill När det gäller själva skakningen är ledorden kort men intensivt. När shakern blivit kall och immig är skakningen garanterat klar. Om drinken har i syfte att bli en longdrink så sila bort smältvattnet ifrån glaset, men behåll isen - är den en cocktail som ska beredas avlägsna såväl is som smältvatten. Sila nu de blandade ingredienserna ifrån shakern över glaset, och höj gärna mot slutet för att lättare skapa ett fint skumlock.

Kommentarer

De fyra senaste visas nedan, visa samtliga kommentarer.

550

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:52

1

549

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:52

1

548

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:52

1

547

1 skrev lrdagen den 23 march 2019, kl 09:52

1

Tyck till

Medlem!? Logga in för att inte vara anonym!

Relaterat

Läs och lär dig ännu mer!

Största drinkboken

Största Cocktailboken, skriven av Arne Häggqvist, är en riktigt klassiker när det gäller svenska drinkböcker. Första gången den såg dagens ljus var år 1982 och aktuell upplaga är den sjätte i ordningen. Största Cocktailboken innehåller över 3 000 drinkrecept, samtliga granskade av bartenderprofilen Jens Lundqvist.

Pris: 179 kr | Mer info / Köp | Visa fler böcker