Cuba Libre

DRINKAR » ROMDRINK

Cuba Libre har vid mer än ett tillfälle erhållit nöjet att benämnas med epitet "Världens mest populära drink". Bakom de idag relativt simpla ingredienserna ligger en story väl värd att nämna. Vi befinner oss på Kuba, under det Spansk-Amerikanska kriget vid sekelskiftet. En grupp permitterade soldater tillhörande de amerikanska signaltrupperna har samlats vid en bar i Old Havanna. Ganska snart anländer en kapten till baren och beställer en drink bestående av rom och cola med is och en limeklyfta. Intresset för drinken väcks hos de övriga soldaterna, då kaptenen nöjt inmundigar sin nykomponerade drink - och ganska snart får bartendern snabbt vaska fram en ny omgång av kaptenens uppfinning till de övriga.

I samband med att ännu en omgång anländer till borden föreslår en av soldaterna att man gemensamt skall skåla "Por Cuba Libre" - för att fira det nyligen befriade Kuba. Kaptenen nappar på förslaget och ropar ut "Cuba Libre" varpå samtliga unisont svarar upp med "Cuba Libre" och glasen höjs. Drinken Cuba Libre är född.

Sedan dess har de båda dryckerna, Bacardi Rom och Coca-Cola, tagit sina egna vägar och spridits runt klotet - för att återförenas i symbios även i andra länder och världsdelar. Hit till Sverige kom Cuba Libre som en av de första kolsyrade drinkarna på 50-talet, strax efter andra världskriget. Än idag är Cuba Libre om inte den mest populära så en av de mest välbeställda drinkarna runt om i världen - så nästa gång; beställ inte en "rom och cola", utan dra till med det lite mer sofistikerade "Cuba Libre" och känn historiens vingslag...

Cuba Libre's drinkrecept

6 cl Ljus rom
15 cl Coca cola
2 st Lime- eller citronklyftor

Vad som skall göras

Fyll nätt och jämnt ett highballglas med iskuber, bygg vidare med romen och fyll upp med colan. Pressa den ena klyftan över (släng den därefter, eller släpp ner i glaset), den andra klyftan adderar du som garnityr på kanten. Avsluta med att röra om i glaset med en drinkpinne som du låter vara kvar.

Taggar för Cuba Libre

klassisk  

Verktyg: spara, dela & web2.0:a

Kommentarer

De fyra senaste visas nedan, visa samtliga kommentarer.

43

WilliamsBremn skrev mndagen den 24 februari 2020, kl 08:05

drug rehabs in vermont drug rehab program alcohol rehab iowa

42

love anal skrev lrdagen den 4 march 2017, kl 12:25

YpEp1F They replicate the worldwide attraction of our dual Entire world Heritage sectors which have been attributed to boosting delegate figures, she said.

41

Learn More Here skrev onsdagen den 1 februari 2017, kl 00:54

GMu78G I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are incredible! Thanks!

40

suba pron skrev sndagen den 27 november 2016, kl 04:38

aQtkVu isabel marant sneakers pas cher isabel marant sneakers pas cher

Tyck till

Medlem!? Logga in fr att inte vara anonym!